14 oktober 2016
Afscheid Breunis van de Weerd
Breunis van de Weerd nam op 28 september 2016 afscheid van Provinciale Staten.
Zijn afscheidswoord:
Mijnheer de voorzitter, geachte Statenleden,
Het is inderdaad voor de tweede keer dat ik afscheid neem als Statenlid. Dat ik Statenlid mocht zijn. Het is ruim 10 jaar geleden dat ik hier voor de eerste keer als Statenlid geïnstalleerd werd. En dan denk ik nu: wat zijn dan na 10 jaar de verschillen?
Natuurlijk zijn er verschillen. Wij zijn in deze periode politieker geworden. Maar zijn wij ook dualer geworden? Ik heb hier een vraagteken achter gezet. In 2010 moesten wij leren om duaal te zijn en ik heb het idee dat wij het nog moeten leren. Een mooie opdracht om daar verder over na te denken. Maar wat mij vooral bijgebleven is - en dat is niet veranderd - de constructieve sfeer waarin wij hier bij elkaar zitten en ook de intermenselijke verhoudingen die in zo'n Staten aanwezig zijn, waarbij wij elkaar altijd met respect behandelen. Wij zijn vriendelijk naar elkaar toe. Wij weten elkaar te vinden als het nodig is. Dit soort zaken viel mij tien jaar geleden op en nu nog steeds. Dus kan ik gelukkig constateren dat wij hierin hetzelfde gebleven zijn.
Zijn er dan geen zorgen? Zeker wel. Als wij kijken wie wij als Provinciale Staten zijn en hoe wij opereren dan heb ik daarover best wel wat zorgen. En dan heb ik het vooral over onze rol die wij in de samenleving vervullen. Ik mocht enkele maanden geleden op het VNG-congres zijn en daar sprak de Commissaris van de Koning de heer Donk uit Brabant namens een commissie die hij ingesteld had over overheid 3.0 En als ik dat zie dan maak ik mij best wel zorgen over de democratie in ons land, En ook wij hebben hierin een rol te vervullen. En wat de commissie Donk aangeeft, wij moeten veel meer als overheid in dialoog met de samenleving en daar waren wij als provincie Gelderland heel goed mee bezig.
Als ik terug denk aan de periode van de Co-creatie bij het opstellen van de omgevingsvisie en nog iets verder terug aan de reconstructieplannen die wij met elkaar opgesteld hebben, waarbij de sector en de omgeving nadrukkelijk betrokken waren; bij allerlei plannen rondom woningbouw en het inrichten van bedrijventerreinen waren wij heel goed met deze dialoog bezig. En dan maak ik mij toch zorgen hoe zich dit nu ontwikkelt.
Want die Co-creatie van de omgevingsvisie is uiteindelijk uitgemond in een verordening omgevingsvisie waar alles weer dichtgetimmerd zit. De reconstructieplannen zijn nu tien jaar oud en aan herziening toe en gaan een Plussenbeleid neerzetten en als wij niet oppassen een Plussenbeleid waarbij wij de gehele sector kwijtraken. Niet de dialoog, maar nu leggen wij vanuit het Provinciehuis een ambitie neer die wij vervolgens over de sector uitstrooien. En als wij niet oppassen zijn wij deze sector kwijt en gebeurt er dus niks buiten.
Als wij praten over woningbouw, dan merk ik merk dat gemeenten weer aan het boekhouden zijn, in plaats van na te denken over duurzaam bouwen en over de kwaliteit van woningen. Dus ik wil een oproep doen hier en nu: Provinciale Staten, denk nu alstublieft bewust na over de rol van de Provincie die je in de Gelderse samenleving wilt vervullen. Voorzitter, dat is mijn politiek statement dat ik graag wil afgeven.
TEN SLOTTE,
De fractievoorzitter van de SGP in de Tweede Kamer, de heer van der Staaij, heeft recent zijn algemene beschouwingen uitgesproken en daarbij heeft hij de Tweede Kamer opgeroepen om dikwijls naar boven te kijken.
In eerste instantie heel fysiek. Er schijnen mooi kunstschilderingen in het plafond van het Tweede Kamer gebouw te zitten, maar hij had er ook een diepere betekenis mee, het naar boven kijken door het plafond heen op de Heere God. Ik mag geloven dat de Heere God de regeerder is van hemel en aarde. En dat ik als mens een rol mag vervullen, als volksvertegenwoordiger, als bestuurder daarvan een klein stukje mag invullen namens Hem. En dan mag ik ook ervaren datgene wat ik hier mag doen met steun en wijsheid die ik van Hem mag krijgen. En in die rol is het werk als volksvertegenwoordiger helemaal niet moeilijk. Dan heb je hier steun in en dan mag je op die manier je werk doen.
En mijn wens is dat alle Statenleden in die houding en in dat besef heel vaak naar boven zullen kijken. Ik wil afscheid nemen met een woord. Wij zeggen in de volksmond nog wel eens: 'Ajuus'. Dat betekent vaarwel maar het kan ook betekenen Gode zij met u.
En met dat woord 'Adieu,' wil ik afscheid nemen van u.