6 juli 2016

Amendement Plussenbeleid Provincie Gelderland aangenomen

 

Er is veel onrust bij de agrarische sector en bij gemeenten over dit onderwerp. Er ligt hier nogal wat voor. Voor ons lijkt het wel simpel, maar mensen die er verstand van hebben geven aan dat dit een immense operatie is om het allemaal uit te voeren. En hierbij moeten wij constateren dat bij de belangrijkste spelers geen draagvlak is om op deze manier te gaan werken.


Dit hangt met name samen met het feit dat de mogelijkheden binnen het vigerende bestemmingsplan ook aangetast kunnen worden. En dat voelt niet goed. Daarmee dreigt een zorgvuldig opgebouwd draagvlak weg te vallen. En de ondergrens van 100 m2 is te klein. Voor een relatief kleine afwijking moet je dan een zware bestemmingsplanprocedure doorlopen. En er komt ook nog een zorgvuldigheidstoets voor een plan groter dan 1,5 HA en door zo'n zorgvuldigheidstoets ben je helemaal weer bij af want dat druist helemaal in tegen de nieuwe omgevingswet. Bij de nieuwe omgevingswet ga je het gesprek voeren met de omgeving en hierbij wordt weer het rode potlood van GS toegepast. Dat zouden wij toch niet willen met elkaar.


BREUNIS VAN DE WEERD DIENT DE VOLGENDE MOTIE IN:


Vergadering Provinciale Staten op 29 juni 2016


AMENDEMENT (ART 36 RVO)

Op voorstel PS 2016-416 Pre concept plussenbeleid

 

Provinciale Staten besluiten:

HET PLUSSENBELEID ZODANIG VORM TE GEVEN DAT BESTAANDE RECHTEN NIET AANGETAST WORDEN;

 

TOELICHTING:

Het plussenbeleid gaat er vanuit dat bij de eerstvolgende herziening van het betreffende gemeentelijke bestemmingsplan de uitbreidingsmogelijkheden binnen de bestaande bouwblokken moeten vervallen. Daarvoor moet bij de herziening van alle gemeentelijke bestemmingsplannen voor het agrarische gebied een complete plan-m.e.r.-procedure doorlopen worden, wat voor de gemeenten een excessief zware belasting is.

Het weg bestemmen van deze planruimte is funest voor het draagvlak en vertrouwen bij de agrarische sector.

Met het voorliggende voorstel dreigt de situatie te ontstaan dat provinciebreed duizenden bedrijven doorgelicht moeten worden om voor een handvol bedrijven een uitbreiding volgens het plussenbeleid vorm te geven. Daarentegen is het toepassen van het plussenbeleid relatief simpel, wanneer dit beleid zich beperkt tot die situaties, waarbij daadwerkelijk de bouwblokgrootte aangepast moet worden. Bij de grotere bedrijven is dan sowieso al een plan-m.e.r. van toepassing. De ambtelijke capaciteit kan dan in de beoordeling van de daadwerkelijke initiatieven gestoken worden.


VOOR STEMMEN DE SGP, PVV, CDA, VVD EN CU. DAARDOOR IS DIT AMENDEMENT AANGENOMEN.