13 juli 2015

Antwoord op Statenvragen PS2015-402 Arnhem, 30 juni 2015

Ingevolge het bepaalde in artikel 42 van het Reglement van Orde van Provinciale Staten doen wij u hieronder het antwoord van ons college op de vragen van het Statenlid K. Ruitenberg toekomen.

Inleiding van de vragensteller:
Op 2 juni 2015 heeft de Vereniging de Hollandsche Molen een rapport gepubliceerd over de stand van zaken van de bij deze vereniging aangesloten molens.

Vraag 1:
Heeft uw college kennis genomen van het rapport van de Vereniging de Hollandsche Molen over de stand van zaken van de bij deze vereniging aangesloten molens?

Antwoord: 
Ja

Vraag 2:
Hoe beoordeelt u de onderhoudssituaties van deze molens in onze provincie?

Antwoord:
Op basis van een recente inventarisatie (onderdeel van de Gelderse Monumenten Monitor) van de onderhoudstoestand van het Gelders molenbestand kunnen we concluderen dat voor 80% van de Gelders molens de onderhoudstoestand redelijk tot goed is. Wij zijn voornemens de onderhoudstoestand van de Gelderse molens jaarlijks te monitoren.

Vraag 3:
Maakt u zich zorgen over de exploitaties c.q. de onderhoudskosten van deze molens?

Antwoord:
Dat is een blijvend aandachtspunt bij de instandhouding van monumenten. Wij zijn in overleg met vertegenwoordigers van de Gelderse molenwereld over de exploitatie en onderhoudskosten van de molens. Voor de onderhoudskosten hebben uw Staten 24 februari 2015 (PS 2015-52) 1,5 ton extra ter beschikking gesteld. Het bestaande subsidie-instrument voor de instandhouding van molens en stoomgemalen is daarmee per 1 juli 2015 aangevuld. De verantwoordelijkheid voor de exploitatie van de molen ligt primair bij de moleneigenaar.

Vraag 4:
Is uw college bereid om op korte termijn bestuurlijk het voortouw te nemen tot de instandhouding van de oude Gelderse molens?

Antwoord:
De rolverdeling is afhankelijk van de uitkomsten van het overleg met de sector.

Vraag 5:
Is uw college bereid hiervoor menskracht en financiën beschikbaar te stellen?

Antwoord:
Zie ook antwoord 3. Het subsidie-instrument is per 1 juli 2015 met 1,5 ton aangevuld. Of en in hoeverre wij menskracht en financiën beschikbaar gaan stellen is afhankelijk van de afweging van uw Staten die gemaakt gaat worden in het kader van het nieuwe programma Cultuur en Erfgoed. Het nieuwe programma zoals wij dat aan uw Staten gaan voorleggen.

Gedeputeerde Staten van Gelderland
C.G.A. Cornielje - Commissaris van de Koning
P.G.G. Hilhorst - plv. secretaris

 

Bekijk hier het document