16 november 2017

Behoud flora en fauna

Algemene beschouwingen SGP bij de begroting 2018 - deel 5

Behoud flora en fauna

Wat de woningbouwmarkt betreft is er overleg met de regio’s voor nieuwe regionale afspraken. De SGP-fractie vraagt zich af of het nog wel redelijk is om nog zo strak op aantallen te sturen. Wat ons betreft stuurt uw college vooral op kwaliteit en flexibiliteit. Dit leidt o.i. tot een sneller proces.
In de bewustwording t.a.v. de noodzaak van energietransitie is al veel bereikt. Niettemin is er nog veel te doen. Naar onze mening heeft de provincie daarin een voorbeeldfunctie en kan daarnaast de gemeenten en regio’s aanmoedigen om hun verantwoordelijkheid te nemen door aan te geven hoe ze uiterlijk in 2050 energieneutraal willen zijn.

Meer paars

De SGP is niet alleen en fan van oranje, maar ook van paars. Het zal u misschien verbazen, maar wij pleiten voor meer paars. Meer paars op de Veluwe. En dan doelen we op onze heidevelden. Wij hebben de indruk dat stukken prachtige heide overwoekerd worden door naaldboompjes of grasvlakten. Voor het beheer wordt een provinciale bijdrage verleent. De SGP fractie zou graag onderzocht willen hebben of het beheer adequaat wordt verricht. Graag een reactie van GS hierop.

Fipronil-affaire

Voorzitter, de SGP fractie is erg geraakt door de ramp die een deel van onze pluimveehouders heeft getroffen als gevolg van de fipronil-affaire. Gelukkig was er vanuit de Staten brede steun voor de motie voor onderzoek naar de bestrijding van bloedluis en ondersteuning van het Poultry Expertise Centrum. Fijn dat voor het eerste reeds geld in de begroting is opgenomen. Kunnen we met betrekking tot ondersteuning van het Poultry Expertice Centrum binnenkort een voorstel van GS verwachten?

 

Deel 4     Deel 6