2 juni 2016

Bespreking jaarrekening Provincie Gelderland 2015

Klaas Ruitenberg:

Wij willen als SGP Statenfractie de vinger leggen bij de hoogte van het stamkapitaal. Dit was vijf jaar geleden nog € 4,5 miljard en inmiddels hebben wij hiervan € 1,7 miljard uitgegeven. Als wij in dit tempo doorgaan, moeten wij wel heel snel nadenken over de hoogte van het rendement op het overblijvende stamkapitaal. Straks is ons stamkapitaal helemaal opgebruikt en hebben wij als provincie Gelderland alleen nog maar de opbrengsten van de motorrijtuigenbelasting en het provinciefonds.


Wat voor ons heel belangrijk is: wat heeft deze € 1,7 miljard nu opgeleverd aan werkgelegenheid? Het werkloosheidspercentage in Gelderland is gelijk aan de rest van Nederland en heeft geen significante verbetering hiervan bewerkstelligd. De resultaten zijn door de omvang van de jaarrekening (meer dan 300 pagina's) niet echt inzichtelijk. Wij moeten misschien wel af van de jaarrekening in de huidige stijl en ons veel meer richten op de toegevoegde waarde vanaf het beginpunt tot het eindpunt.


Wij willen daar graag over meedenken. Want ook onze burgers moeten weten wat wij doen en waarvoor wij er zijn. Ten slotte stemmen wij als SGP-Statenfractie in met de voorliggende jaarrekening.

Gedeputeerde Markink zegde tijdens het vervolg van dit debat toe de wens van de SGP te willen honoreren om samen te kijken naar een andere opstelling van de jaarrekening.