19 maart 2018

Bijdrage Statendebat over fipronil-affaire

Bijdrage Statendebat 7 maart 2018 over fipronil-affaire

 

Bennie Wijnne:

 

Mijnheer de voorzitter, 

In de vergadering van PS op 27 september 2017 werd motie 17M49 door onze fractie ingediend. Mede-indieners waren zes andere partijen, te weten ChristenUnie, CDA, VVD, PvdA, D66 en 50 plus.  De motie kreeg ook steun van Groen Links.

De motie vroeg twee dingen, namelijk steun voor het onderzoek naar de mogelijkheden van bestrijding van bloedluis. Verder werd geconstateerd dat het meldpunt vanuit het Poultry Expertice Centre goed werk deed om praktische hulp aan de getroffen boeren te bieden. Het tweede verzoek aan het college was dan ook om de activiteiten van PEC verder te ondersteunen en deze ondersteuning over een jaar te evalueren.

Het eerste deel van de motie was reeds in de najaarsnota geregeld. In november heeft de burgemeester van Barneveld namens de Foodvalley gemeenten het verzoek neergelegd om steun voor verdere financiering van het meldpunt. Het nu voorliggende voorstel is daar een antwoord op.

In de commissievergadering werd door sommige partijen de vraag opgeworpen wat zo’n meldpunt nu nog doet, de crisis is inmiddels toch wel zo ongeveer voorbij.

Afgelopen vrijdag was ik met de lokale fractie uit Barneveld en met ons Tweede Kamerlid Bisschop bij de familie Mulder in Kootwijkerbroek.  Voorzitter, zo maar twee voorbeelden die daar aan de orde kwamen.

  • Terwijl een boerderij is vrijgegeven omdat de NVWA heeft vastgesteld dat de waarden in de eieren goed zijn, kan het zo maar zijn dat diezelfde NVWA vaststelt dat er in de supermarkt een ei ligt met 0,000 en nog wat fipronil. U weel wel, die waarde waarbij je 1742 eieren achter elkaar op kunt eten. Je wordt dan wel ziek, maar niet van de fipronil. Op zo’n moment komen opnieuw de vragen, wat moet er gebeuren en wat moeten we doen.
  • Of bij de boer die mest af mag voeren naar de verbranding. A.s. vrijdagmiddag.Maar er moet een ontheffing komen van de NVWA voor het vervoer. En die NVWA is zo klantvriendelijk om alleen een e-mailadres te hebben en niet telefonisch bereikbaar te zijn. En u raadt het al: op die e-mail wordt niet gereageerd. Want de medewerker die daarvoor verantwoordelijk is, heeft vakantie. Dan is het fijn als er een meldpunt is, die wel de goede ingang heeft om de zaak vlot te trekken.
  • Op de website van het PEC is te zien dat er nieuwsbrieven worden uitgegeven om tot een goede informatie-uitwisseling met de betrokkenen te komen.

Voorzitter, een vraag aan het college: wij zouden graag zien dat de toezegging van het gevraagde bedrag wordt vergezeld van het uitspreken van de waardering van PS voor het werk van de mensen van het meldpunt. Zij hebben de afgelopen maanden figuurlijk en letterlijk met de laarzen in de modder, in de mest gestaan. Leden van PS die hiervan niet overtuigd zijn, zou ik willen adviseren eens even met de commissaris te praten. Hij heeft bij een bezoek aan een familie in Terschuur meegemaakt hoe ver mensen er doorheen kunnen zitten. Dan is praktische hulp zeer welkom.

Vorige week was Jan Terlouw in Barneveld. Ik zal niet beweren dat ik daarbij was. Maar als ik er geweest zou zijn en hem ernaar gevraagd zou hebben, zou hij vast gezegd hebben “het zou een schandaal zijn als we niets doen”.

Kortom voorzitter, de SGP-fractie steunt dit voorstel van harte. Dat is een goed gebaar naar de betrokkenen, maar ook naar de gemeenten die het voortouw genomen hebben om deze problematiek op te pakken.

Uiteindelijk hebben voor dit voorstel gestemd:

SGP, VVD, CDA, PVV, CU EN PVDA. Daarmee is het voorstel aangenomen.