5 juni 2015

Debatverzoek Partij voor de Dieren inzake ganzenafschot

Breunis van de Weerd, statenlid SGP:

“Wij leven allemaal in een dichtbevolkt land en dan moet er af en toe in ons ecosysteem worden ingegrepen.
Ganzen vormen toch een groot probleem. Zeker voor de agrariërs kunnen zij enorm veel schade veroorzaken. Zeker omdat de hoeveelheid ganzen de laatste jaren enorm is toegenomen. Ook voor de natuurgebieden kan het veel negatieve effecten hebben.

Dat er ingegrepen moet worden is wel helder. Blijft natuurlijk de vraag op welke manier. Allereerst preventie. Het is het beste om het doden van dieren te voorkomen. Soms heb je echter ingrijpende alternatieven nodig. Het doden van dieren is natuurlijk nooit leuk, maar het kan wel noodzakelijk zijn.

En als ik dan deze discussie aanhoor, bekruipt mij een heel raar gevoel omdat wij als maatschappij wel heel dubbel bezig zijn. Als wij om ons heen kijken in de wereld krijgen wij dagelijks informatie over oorlog en geweld en alles wat daar mee samen hangt en wij voeren hier een discussie over ganzen die gedood moeten worden en op welke manier.

Wij hebben in onze maatschappij met een groep mensen te maken, die bij elke boom die gekapt moet worden gaat staan huilen. En dat gevoel bekruipt mij ook als wij deze discussie hebben. Wij ondersteunen het college van GS om de overtollige ganzen op een zo humaan mogelijke manier te doden”