10 oktober 2018

Debatverzoek provinciaal gedoogbeleid bij overtredingen milieuregels

Debatverzoek SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren over het provinciale gedoogbeleid bij overtredingen milieuregels


Evert Mulder:

De SGP is er een voorstander van om het gedoogbeleid, in algemene zin, op een later tijdstip aan de orde te stellen en nu alleen te debatteren over de situatie bij Vink.

Wel geeft Mulder aan een aantal relativerende opmerkingen te willen maken over afvalverwerking, ofwel recycling van materialen en circulaire economie in meer algemene zin en vervolgens meer toegespitst op de situatie bij Vink.

Wij moeten wel in het oog houden waarover wij het hier hebben. Wij hebben het hier over recycling van kunstgrasmatten. Kunstgrasmatten die 10 jaar buiten gelegen hebben. Als er al gevaarlijke stoffen hadden kunnen uitspoelen, dan was dat in die 10 jaar al wel gebeurd. Een groot milieuprobleem kan het in ieder geval op dit moment niet zijn. Dat moeten wij wel in gedachten houden.

En in algemene zin zou ik willen zeggen: recyclebedrijven vervullen een maatschappelijke functie. Zij zorgen er voor dat het afval dat wij met elkaar als maatschappij produceren verwerkt wordt. En als er nieuwe materialen bijkomen omdat wij die gebruiken dan moeten er ook nieuwe recyclingtechnieken worden ontwikkeld om die materialen te kunnen verwerken.

Wij hebben gehoord dat Vink daar mee bezig is geweest, maar innovaties kosten tijd. En dat betekent dat je niet in alle gevallen een recyclingtechniek operationeel hebt als er nieuwe materialen beschikbaar komen. Op het moment dat kunstgrasmatten afgedankt worden, dan moet er wel een partij zijn die zich daarover ontfermt en indien dat nodig zou zijn, opslaat tot een nieuwe recyclingtechniek helemaal uit ontwikkeld is.

En in het geval van Vink, hebben wij kunnen lezen, dat er eerst nog een bestemmingsplanwijziging afgegeven moest worden door de gemeente, voordat er een vergunning kon worden aangevraagd voor deze verwerking.

Het is duidelijk dat wanneer het alleen zou gaan over recycling van kunstgras dat GS dan een gedoogvergunning (dat is een tijdelijke vergunning) zou kunnen afgeven. Maar in dit geval ging het om meer dan alleen de verwerking van kunstgrasmatten. Dat heeft het complexer gemaakt.

Samen met de Christen Unie heeft de SGP een motie ingediend met het verzoek aan GS:

  • Om te onderzoeken op welke wijze de provincie Gelderland vanuit de ambities van circulaire economie moeilijk recyclebare materialen (o.a. het recyclen van kunstgras) en het hergebruik van grondstoffen afkomstig van recyclebare materialen kan stimuleren. En het resultaat onder de aandacht van Provinciale Staten te brengen.

Deze motie kreeg de steun van een meerderheid van Provinciale Staten.