21 december 2016

Eindrapportage Giro Gelderland

Verschillende partijen steunen het College van GS. Toen moest ik even denken aan het steken of blazen van de loftrompet. Het geluid van de loftrompet hebben wij het afgelopen jaar steeds gehoord en de SGP heeft hier niet aan mee gedaan.

 

Vanwege onze principes zullen wij nooit instemmen met geld voor topsport onder andere omdat de activiteiten op zondag gehouden worden en de mensverheerlijking die bijna afgodische trekjes aanneemt.

Evaluatierapport

Los hiervan kijken wij naar het evaluatierapport. Deze evaluatie is door de HAN uitgevoerd. Dit rapport levert ons als fractie een aantal punten op waaraan wij niet kunnen voorbijgaan.
De argumenten die gehanteerd zijn om Provinciale Staten over de streep te trekken zijn: economische spin-off en het belang voor de breedtesport.

Volgens het rapport valt de economische spin-off behoorlijk tegen. € 11,3 miljoen overheidsgeld is er in gestoken en deze heeft slechts 8,4 miljoen opgeleverd. En dan heb ik het nog niet eens over de fee van 3,65 miljoen die naar Italië is overgemaakt.
Ook daarover heb ik trouwens nog een antwoord tegoed.

Betere besteding

Waarom hebben wij het geld voor de Giro niet bestemd voor de isolatie van woningen.
Dan had je als spin-off € 20 miljoen kunnen genereren voor het zelfde geld.
Voor mij is dit een veel betere besteding.

In het rapport staat dat de Giro geen extra stimulans voor de breedtesport heeft opgeleverd. Dat zegt niet de fractie van de SGP maar staat duidelijk in dit rapport.
Het woord sociale cohesie werd zojuist genoemd. Door de Giro is dit echt niet toegenomen. Het is zelfs tegenstrijdig met de publieke taak van de provincie om een dergelijk evenement mede te organiseren.

De provincie en gemeenten zijn ook niet goed in het organiseren van dergelijke evenementen. Door de crises die hierdoor ontstonden kreeg de SGP in het verleden zelfs een gedeputeerde. Maar van de oorzaak werden wij echt niet blij.

Er zijn helaas allerlei argumenten gebruikt die niet steekhoudend bleken om Provinciale Staten over de streep te krijgen.

Trompet

Ik begon met de trompet. Ik wil er ook mee eindigen. Het eerste boek waarin trompetten voorkomen is de Bijbel. Want trompetten werden gebruikt in de eredienst.
Ik wil Provinciale Staten opwekken niet voor de Giro maar wel voor het lezen van Gods Woord.

Helaas heeft de meerderheid van Provinciale Staten zich uitgesproken voor extra geld voor de Giro.

Klaas Ruitenberg