12 juni 2024
Kadernotitie klimaat
Afgelopen woensdag stond de Kadernotitie klimaat op de agenda van de Gelderse Staten. Lourens van Bruchem liet zien hoe wij als SGP naar omgaan met het klimaat kijken en gaf het college een aantal praktische zaken mee.
Toen ik namens de SGP-fractie het woord voerde tijdens de behandeling van de Kadernotitie Klimaat in Provinciale Staten Gelderland, stond ik stil bij de enorme verantwoordelijkheid die we als mensheid dragen. Zoals u weet, zijn wij van nature zeer bescheiden; wij voelen ons nietig en klein. Als ik u meeneem naar buiten in het donker en wij kijken naar de sterren, naar de balans in de ruimte, dan kan er alleen maar sprake zijn van een diep respect voor de Schepper van hemel en aarde.
Hoewel we ons klein voelen in het grotere geheel, ontslaat dat ons niet van onze verantwoordelijkheid. Met dit besef in gedachten wil ik graag kort ingaan op enkele standpunten en gedachten over het klimaatbeleid.
Klimaatrechtvaardigheid
Ten eerste ben ik verheugd over het concept van klimaatrechtvaardigheid. Als iemand die veel in zogenaamde 'arme' landen is geweest en mensen helpt met de productie van voedsel, zie ik de noodzaak in van een rechtvaardige aanpak. Hierbij moeten we niet alleen denken aan de productie van voedsel, maar ook aan de impact van het winnen van grondstoffen de productie van batterijen, de van zonnepanelen, windmolens en zelfs kleding. Wij mogen de effecten van onze geneugten niet afwentelen op de mensen daar.
Verduurzamen woningen en maatschappelijk vastgoed
Wat betreft de gebouwde omgeving ondersteunen wij het verduurzamen van woningen en maatschappelijk vastgoed. Dit doen we onder andere door een combinatie van isolatie, warmtenetten, verschillende typen warmtepompen, infraroodpanelen, zonnepanelen, zonneboilers en gecombineerde panelen voor warmte en elektriciteit. Hiernaast vragen we aandacht voor het reduceren van het gebruik. Dit is niet alleen een kwestie van techniek, maar ook van bewustwording en gedrag.
Duurzame mobiliteitsvormen
Op het gebied van mobiliteit pleiten wij voor het stimuleren van duurzame mobiliteitsvormen zoals de fiets en het openbaar vervoer, en het faciliteren van de transitie naar het gebruik van duurzame brandstoffen. Dus bijvoorbeeld ook bij de scheepsvaart.
Voor de industrie en bedrijven is het essentieel om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Dit kan door het toepassen van energiebesparende technieken, CO₂-afvang en -opslag, industriële warmtepompen en het verduurzamen van bedrijventerreinen en -gebouwen. Wij benadrukken dat bedrijven moeten samenwerken om warmte en elektriciteit beter op elkaar af te stemmen. Dat is ook financieel heel interessant. Laten we wetgeving hierop laten aanpassen. Onze bedrijven moeten we zeker behouden en ondersteunen in hun verduurzamingstrajecten.
Duurzamere landbouw
In de landbouw en het landgebruik ondersteunen wij de transitie naar een duurzamere landbouw. Dit moet wel realistisch zijn. Dus ook aandacht voor innovatie. Meer vastlegging van CO₂ in bodem, bossen en gewassen. Uiteraard willen wij geen zonne-energie op landbouwgrond. We vragen zeer nadrukkelijk aandacht en waardering voor onze voedselproductie, voor onze boeren!
Op het gebied van duurzame elektriciteitsopwekking ondersteunen wij de uitwerking van de Regionale Energie Strategieën (RES’en). We zien kernenergie als een waardevolle duurzame energiebron en willen de vermindering van netcongestie faciliteren.
2050
Voor de SGP is 2030 een belangrijk tussenjaar, maar ook niet meer dan dat. We houden vast aan de doelen voor 2050. Wij zijn blij met het streven naar, in plaats van het moeten in het beleidskader.
Met deze overwegingen in het achterhoofd, stemmen wij in met het beleidskader klimaat.
Lourens van Bruchem