10 november 2021

Kapitaalversterking Alliander

Op 10 november 2021 stond de kapitaalversterking voor Alliander op de agenda van de Provinciale Staten. Klaas Ruitenberg liet aan de hand van een voorbeeld vanuit vroeger zijn licht schijnen op deze kwestie en het gebruik van energie. 

Bijdrage Klaas Ruitenberg

Dankuwel, meneer de voorzitter,

Een paar weken terug stond ik in Kesteren tussen de middag (Ik dacht: Ik zal eens een wandeling maken, dat is goed voor de mens), daar stond ik voor een gebouwtje dat ik onderweg zag, en daar was in ouderwetse letters geschreven: Provinciale Gelderse Economie… (Voorzitter: 'Maatschappij!') Elektriciteitsmaatschappij, de raadsheer moet dat wel aanvullen natuurlijk! Toen dacht ik bij mezelf ook aan dit voorstel. Het geld wat onze voorouders, nou, onze ouders, hebben opgebracht dat mogen wij nu weer gebruiken om de elektriciteitsvoorzieningen in Gelderland weer op niveau te brengen en te moderniseren, daarbij dus ook het netwerk. En volgens mij lukt dat met dit voorstel heel aardig. Dan heb je het over de continuïteit, zoals al is aangehaald door meneer de Looff, van de elektriciteitsmaatschappij, Alliander in dit geval (Nuon).

En het tweede wat wij als gunstig bijeffect zien, is dat geld, dat nu bij de schatkist staat, zeg maar zo'n €300 miljoen, dat brengt €0 op! Op dit moment dus €0, jaar in, jaar uit! Dat gaat nu gewoon renderen. En via Alliander lukt dat. En, zijn we het geld kwijt? Nee, natuurlijk niet! Als ik ergens aandelen van koop heb ik bezit. Kan het minder waard worden? Ja, natuurlijk! Maar het geld, en de aandelen blijven van ons, en die zijn op het ene moment meer waard dan op het andere moment.

Maar één ding weet ik wel zeker als ik terugkijk naar mijn wandeling: Al heel lang heeft deze maatschappij ervoor gezorgd dat we hier in Gelderland zoveel kunnen doen. En ik hoop dat we ook in de toekomst nog voldoende energie aan deze maatschappij overhouden om daar ook nog wat mee te doen. Dankuwel!

Klaas Ruitenberg