23 augustus 2017

Persbericht Task force Keten Eieren

Vele pluimveehouders in onze provincie zijn getroffen door de fipronil-affaire. Niet alleen de pluimveehouders maar de gehele keten EIEREN lijdt hierdoor grote schade. De omvang van deze schade is nu bij lange na nog niet te overzien en de gevolgen hiervan voor de Gelderse economie evenmin. De gehele keten EIEREN is economisch van groot belang voor onze provincie. Denk alleen maar wat dit aan economische activiteiten betekent in de gemeenten binnen de Food-Valley.

De keten EIEREN alleen is niet bij machte om de financiële gevolgen van de fipronil-affaire te dragen. De Rijksoverheid samen met de Provinciale Overheid dienen ook een substantiële bijdrage bij de oplossing van deze problemen te leveren.

Om de keten EIEREN uit het slop te krijgen dient elke schakel over voldoende (financiële) vitaliteit te beschikken. Er moet binnen elke schakel van de keten een zorgvuldig evenwicht gevonden worden tussen de te nemen bedrijfsrisico’s en hierbij behorende bedrijfsbeloning.

Om twee redenen willen wij een oproep doen aan Gedeputeerde Staten om samen met het Ministerie van Economische Zaken een taskforce in het leven te roepen die na gaat denken over:

  • 1). Een juiste berekening en (her)verdeling van de geleden schade binnen de totale keten EIEREN.  Het instellen van een noodfonds.
  • 2). Voorstellen voor voldoende financiële vitaliteit binnen elke schakel van de keten EIEREN.

Deze taskforce dient breed samengesteld te worden, zodat alle betrokken partijen hierin participeren. Voor de voorgestelde oplossingen dient behoorlijk draagvlak te zijn.

Wij willen onze overheden en alle partijen in de keten EIEREN oproepen de handen ineen te slaan om als eerste deze taskforce in te stellen en hierin te participeren om zo snel mogelijk te werken aan een gezonde en solide sector.

Daarom zullen wij samen met de Christen Unie een debatverzoek indienen voor de eerst komende Commissievergadering over de instelling van een dergelijke taskforce.

 

Klaas Ruitenberg,
(06) 46 67 73 58

Bennie Wijnne,
(06) 55 18 59 72