15 februari 2023

Politici SGP Gelderland brengen werkbezoek aan Nunspeet

Duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en de energietransitie spelen een belangrijke rol in Nunspeet. Een delegatie van SGP-politici sprak daarom op woensdag 15 februari met innovatieve ondernemers in de gemeente.

Hoe haal je maximaal rendement uit een gebouw? Die vraag stond centraal tijdens een werkbezoek van SGP Gelderland aan Eplucon. Koos Folmer, eigenaar van het familiebedrijf uit Nunspeet, gaf de delegatie een rondleiding door zijn bedrijf en liet zien hoe de woning van de toekomst energiezuinig kan zijn. Dankzij zonnepanelen, een warmtepomp, een boiler en accu’s wist het bedrijf onlangs een woning op te leveren die aan één aansluiting van 10 Ampère genoeg heeft. „We gebruiken als samenleving nog te veel fossiele energie”, stelt Folmer. „Dat kunnen we proberen te verdoezelen door veel te praten over een heel klein beetje duurzame energie, maar daarmee voorkomen we op termijn geen problemen. We moeten nú beginnen met slimme oplossingen.”
Lourens van Bruchem, nummer 3 op de kandidatenlijst voor de Provinciale Staten, toonde zich enthousiast. „Eplucon combineert met de beschikbare technieken letterlijk geldbesparingen met energiebesparingen. Daarvoor zijn geen zware kabels nodig!”

Politieke daadkracht nodig

De SGP-politici brachten verder een bezoek aan autobedrijf Mudde Kok. Het bedrijf zet actief WA-jongeren en gepensioneerde burgers in voor zijn haal- en brengservice. Daarnaast werkt het samen met andere bedrijven op het industrieterrein om zijn energie slim te verdelen. Harm Jan Polinder, SGP-fractievoorzitter in Nunspeet en nummer 4 op de kandidatenlijst voor de Provinciale Staten, prijst de manier waarop het bedrijf zijn maatschappelijke functie vervult. Hij ziet een rol voor de provincie om duurzaam energiegebruik te stimuleren en de infrastructuur te verbeteren.

Het laatste werkbezoek werd gebracht bij Nestlé. De fabrikant van babyvoeding is sinds 1895 gevestigd in Nunspeet en telt werknemers van 22 verschillende nationaliteiten. Zo’n 40 procent van hen woont onder de rook van Nunspeet.

„Veel van onze vergunningen lopen via de provincie. Daarom zijn we blij dat we aan de SGP kunnen laten zien wat we doen”, vertelt manager Arnold Rozeboom van Nestlé. Hij benoemt ook knelpunten. Zo wil Nestlé uitbreiden, wat onmogelijk is op de huidige locatie in Nunspeet. Om te verduurzamen is bovendien hulp van de provincie nodig.
Evert Mulder, Statenlid namens de SGP Gelderland: „Het uitzetten van een elektriciteitsinfrastructuur lag altijd bij de netbeheerders. Die rol is dus nieuw voor de provincie, maar laat de politiek daadkracht tonen om iets te betekenen voor bedrijven zoals Nestlé.”