28 december 2016

Rechts rentmeesterschap

Onlangs viel het mij op dat wij als SGP-ers in ‘mijn’ commissie altijd rechts van de Partij voor de Dieren zitten. En dat is eigenlijk een veelzeggend signaal. De PvdD wordt soms wat meewarig aangehoord; toch heb ik respect voor hun vurige pleidooi om de flora en fauna te bewaren.

Veelal kan ik daarin ook met hen meegaan. Het is een deel van de opdracht die onze Schepper aan ons meegaf: zorg goed voor de dieren, planten, bomen; ja, alles in Gods schepping. Echter, we mogen ook weten dat we als mensen niet alleen moeten bewaren, maar ook bouwen en beheren. En daarom zitten wij rechts.

Rechts van de ‘dierenpartij’

Laten we er daarom ook maar duidelijk over zijn en blijven: we gaan niet ten koste van bijvoorbeeld boerenbedrijven allerlei natuurbeheer steunen. Of tot in het oneindige dure ecoducten bouwen. Binnenkort wordt ook het agrarisch natuurbeheer behandeld; wij vinden als SGP dat het goed is om regelingen te treffen om weide- en akkervogels te behouden. Maar dan wel in combinatie met goede regels om roofdieren zoals kraaien en vossen af te schieten. Ik denk dat we voorlopig wel rechts van de ‘dierenpartij’ blijven zitten...

Arjan Klein
Commissielid Ruimtelijke Ordening, Landelijk gebied en Welzijn