16 april 2025

Rentmeesterschap als kernwaarde!

Tijdens de behandeling van de Kadernota Omgevingsvisie pleit SGP-Statenlid Harm Jan Polinder voor het opnemen van rentmeesterschap als overkoepelende kernwaarde in de Omgevingsvisie van Gelderland. Geen losse begrippen, maar een integrale benadering waarin zorg voor biodiversiteit, voedselzekerheid, wonen en leefkwaliteit samenkomen.

Rentmeesterschap is volgens Polinder “geen beleidsbegrip, maar een Bijbelse opdracht: de aarde bebouwen én bewaren – zorgzaam omgaan met wat aan ons is toevertrouwd.” Vanuit dat besef roept hij op tot een evenwichtige visie op de toekomst van Gelderland: “Niet óf-óf, maar én-én. De opdracht is om Gelderland te bebouwen én te bewaren.” In het debat werd hij op dit punt stevig bevraagd door PvdD en GroenLinks. Bekijk hier zijn volledige bijdrage.



Volledige spreektekst

Voorzitter,
Allereerst dank aan GS voor het vervolgvoorstel. Wij zien daarin een aantal belangrijke punten terugkomen waar wij als SGP-fractie eerder aandacht voor vroegen. Ik noem in het bijzonder de aandacht voor erfgoed, materieel en immaterieel en de verbinding met wonen in de dorpen. Goed dat die aspecten nu steviger zijn verankerd.
GS heeft nu in het vervolgvoorstel daar voedselzekerheid aan toegevoegd. Dat is een goede eerste stap, maar we zijn er nog niet.
Tegelijk blijven wij van mening dat het hanteren van deze begrippen als afzonderlijke kernwaarden te smal en eenzijdig is. Zoals ook in het coalitieakkoord benoemd, draait het niet enkel om biodiversiteit, maar om een bredere verantwoordelijkheid. Daarom dienen wij vandaag een amendement in om rentmeesterschap als kernwaarde op te nemen, in plaats van biodiversiteit als losse waarde.

Voorzitter,
Iedere partij kiest haar eigen invalshoek, wat dat betreft heb ik met veel waardering geluisterd naar de woorden over rentmeesterschap die collega’s van CDA en CU al hebben gesproken. Dank daarvoor.
Voor ons als SGP is rentmeesterschap méér dan een beleidsbegrip. Wij zien het als een Bijbelse opdracht. In Genesis 2 wordt de mens geroepen om de aarde te bouwen én te bewaren – om zorgzaam om te gaan met wat aan ons is toevertrouwd. Niet als eigenaar, maar als beheerder. Vanuit dat besef willen wij zorgvuldig omgaan met bodem, water en landschap.
Rentmeesterschap verbindt voor ons zorg voor biodiversiteit met voedselzekerheid, ruimte voor wonen en behoud van leefkwaliteit. Het biedt daarmee een overkoepelend kader dat beter aansluit bij de geest van het coalitieakkoord dan biodiversiteit als losse waarde.
Ik dank de mede-indieners en hoop op brede steun voor deze benadering.

Wij zien deze omgevingsvisie niet als een technische exercitie, maar als een richtinggevend document dat bepalend is voor hoe we Gelderland in de toekomst vormgeven. Het gaat om de vraag wat voor provincie we willen zijn – en wat daarvoor nodig is. En daarmee staan we samen aan de lat: GS, Staten, gemeenten, inwoners en maatschappelijke partners.
In die zin zou wat ons betreft ‘Rentmeesterschap’ ook de titel van de hele visie kunnen zijn. Want dat is de opdracht die er onder ligt: de dure opdracht Gelderland te bebouwen én te bewaren. Niet óf-óf, maar én-én. Vanuit die balans zullen we straks de uiteindelijke omgevingsvisie beoordelen.

We wensen de gedeputeerde, heel het college en de betrokken ambtenaren heel veel wijsheid toe bij het opstellen van de omgevingsvisie vanuit de kaders die wij vandaag vaststellen. Dank u wel.