5 juni 2015

Revolverend fonds

De provincie Gelderland investeert veel geld in de provinciale economie. Dat doet ze deels via subsidies en deels via leningen die op termijn terugbetaald moeten worden. De gedachte is dat banken of investeringsmaatschappijen geen of onvoldoende ruimte hebben om de risico’s te dragen. Met een lening van de provincie kan een initiatief van een ondernemer net wel haalbaar zijn, terwijl dat anders niet het geval geweest zou zijn.

Het geld van de provincie wordt in een fonds gestort en vanuit dat fonds worden de leningen verstrekt. Zodra de lening afgelost wordt, is het geld beschikbaar om opnieuw als lening uit te geven. Dat noemen we een revolverend fonds.

 

Hoge rentepercentages en administratieve rompslomp

Uit de markt horen wij geluiden dat het revolverend fonds van de provincie maar beperkt zijn werk doet. Dat hangt samen met de hoge rentepercentages en ook met de enorme administratieve rompslomp, die ook nog eens veel tijd vraagt. Toen wij ons verdiepten in de achtergronden hiervan ontdekten wij dat dat samenhangt met de randvoorwaarden die provinciale staten aan het fonds meegegeven heeft. Zo is een van de eisen bijvoorbeeld dat verliezen door faillissementen via de renteopbrengsten gecompenseerd moeten worden. Daarmee heeft het fonds te maken met allerlei renteopslagen, waardoor rentepercentages van 9% of meer heel normaal zijn.

 

Problematiek ingebracht

Bij de behandeling van de jaarrekening hebben we deze problematiek ingebracht. Daarbij hebben we de toezegging gekregen dat we eerst een technische briefing voor alle statenleden krijgen (het is nu eenmaal een heel ingewikkeld onderwerp). Als SGP-fractie zullen we ervoor pleiten dat we daarna ook goed naar de randvoorwaarden voor het fonds zullen kijken en dat we er naar streven dat de rentepercentages fors lager kunnen worden. En administratieve lasten zijn ons altijd al een doorn in het oog, maar bij zo’n belangrijk instrument moeten die zeker veel lager worden.