12 februari 2016

Schriftelijke vragen (ART. 42 RVO) aan de voorzitter van Provinciale Staten van Gelderland

 

Evert Mulder stelde een aantal vragen over het dunnen van bosstroken langs de N304

Datum: 10 februari 2016
Van: Evert Mulder
Onderwerp: Dunnen van bosstroken langs N304
 
 

Inleiding

De provinciale weg van Ede naar Otterlo (N304) doorsnijdt één van de oudste bossen die Nederland rijk is. Tussen de Bosrand-rotonde en de Driesprong-rotonde kenmerkt het wegprofiel zich door brede groenstroken tussen de weg en de fietspaden, c.q. de parallelbaan. In deze groenstroken loopt het oude bos als het ware door. In deze groenstroken zijn onlangs rode stippen op veel bomen gezet. Het lijkt erop dat hier plannen gemaakt worden om tot dunning van deze bosstroken over te gaan. Er staan echter wel heel veel rode stippen, en het zijn vooral de zwaardere bomen die een stip gekregen hebben.
 
 

Vragen

De SGP heeft daarom de volgende vragen:
 
  1. Klopt de veronderstelling dat de met een rode stip gemerkte bomen gedund gaan worden? (of zijn dit de bomen die gespaard blijven?)
  2. Welke verkeerskundige overwegingen spelen een rol bij de keuze van de bomen die gedund worden?
  3. Wordt ook rekening gehouden met andere aspecten, zoals landschap, ecologie en boshistorie? 
    Zo ja, op welke wijze uit zich dat; zo nee, waarom niet?
  4. Spelen financiële overwegingen een rol? Bijvoorbeeld door nu de zware bomen eruit te zagen, zodat daarna minder kosten voor snoeiwerk gemaakt moeten worden?
  5. Een ingreep zoals hier gepland geeft ecologisch een schokeffect op het lokale ecosysteem. Is een dergelijk schokeffect toegestaan in het kader van de flora en faunawet?
  6. Het betreft een onderdeel van Natura 2000 gebied de Veluwe. Is voor deze ingreep een natuurbeschermingsvergunning noodzakelijk? Zo ja, kan die verleend worden en mag de provincie die aan zichzelf verlenen? Zo nee, bent u bereid om vrijwillig een natuurtoets te doen voor tot uitvoering overgegaan wordt?
  7. Is deze ingreep afgestemd met de beheerder(s) van de bossen aan weerszijde van de provinciale weg? Past de ingreep in het door hen gevoerde bosbeleid?
  8. Bent u bereid om door een ter zake deskundige derde partij een second opinion op de noodzaak en de omvang van de ingreep uit te laten voeren voor u tot uitvoering overgaat?