16 augustus 2017

Schriftelijke vragen over fipronil-affaire

Schriftelijke vragen

Aan de voorzitter van Provinciale Staten van Gelderland
Datum: 14 augustus 2017
Indieners: Klaas Ruitenberg en Bennie Wijnne
Onderwerp: Fipronil-affaire


Vele pluimveehouders in onze provincie zijn getroffen door de fipronil-affaire. Als Gelderse SGP-Statenfractie hebben wij grote zorgen over de gevolgen hiervan en de aanpak door de NVWA.

Een en ander leidt tot grote onzekerheid en nog grotere financiële zorgen bij de getroffen ondernemers. Als Gelderse SGP-Statenfractie willen wij daarom pleiten voor meer duidelijkheid en voor een landelijk noodfonds voor de getroffen bedrijven.

Uit publicaties van uw college (gedeputeerde J. Markink) is ons gebleken dat het instellen van een noodfonds voor de getroffen bedrijven op uw steun kan rekenen.

Als SGP hebben wij de volgende vragen:

  • 1). Omdat een dergelijk noodfonds, gelet op de omvang van deze crisis, over vele miljoenen moet beschikken vragen wij u op korte termijn Provinciale Staten hierover te informeren c.q. bijeen te roepen. Bent u hiertoe bereid?
  • 2). De provincies Groningen, Friesland en Drenthe hebben recent (11 augustus 2017) bijgevoegde brief gestuurd naar de Staatssecretaris van Economische Zaken, de heer M.H.P. van Dam. In deze brief kunnen wij ons helemaal vinden.  Wij vragen u of hierover overleg is geweest met uw college?
  • 3). Wilt u zich, als college van GS, conformeren aan deze brief en dit ook aan de Staatssecretaris van Economische Zaken, de heer M.H.P. van Dam kenbaar maken?  
  • 4). En wilt u uw standpunt naar aanleiding van vraag 3. aan Provinciale Staten van Gelderland zo spoedig mogelijk mededelen?

Graag zien wij op korte termijn uw reactie op onze vragen tegemoet.

Hoogachtend,


Gelderse SGP-Statenfractie,
Klaas Ruitenberg en Bennie Wijnne

 

Lees hier de brief van de noordelijke provincies aan de staatssecretaris van Economische Zaken