8 november 2018

Schriftelijke vragen Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Schriftelijke vragen

(art. 39 Reglement van Orde)

 

Aan de voorzitter van Provinciale Staten van Gelderland

 

  Gelderland   Gelderland

 

Datum: 7 november 2018
Van: Engelina van Steenbrugge-Spiering, CDA Gelderland en Bennie Wijnne SGP Gelderland
Onderwerp: Uitspraak Europees Hof van Justitie inzake Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Inleiding

Het Europees Hof van Justitie heeft vandaag, 7 november 2018, uitspraak gedaan over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Kort samengevat gaat de PAS onderuit, omdat er geen maatregelen genomen mogen worden als de verwachte voordelen van die maatregelen niet vaststaan ten tijde van de beoordeling.

Deze uitspraak heeft grote gevolgen voor de landbouw, industrie, bouwprojecten, mobiliteit en infrastructuur. De precieze impact is op dit moment nog niet in te schatten. Uit uitlatingen van het ministerie blijkt dat de vergunningverlening naar alle waarschijnlijkheid per direct moet worden stopgezet.

Naar aanleiding hiervan heeft het CDA en SGP de volgende vragen:

  • 1. Wat is de impact van de uitspraak van het Europees Hof van Justitie voor de Gelderse landbouw?
  • 2. En wat is de impact van deze uitspraak voor de mobiliteit? Heeft het consequenties voor Gelderse (snel) wegen zoals de A15, A1/A30 en knooppunt Hoevelaken?
  • 3. Wat zijn de gevolgen van de uitspraak voor de recent genomen PAS-maatregelen van de inpassingsplannen Natura 2000-gebied Binnenveld, Stelkampsveld, Korenburgerveen, Willinks Weust en Lingegebied & Diefdijk Zuid?
  • 4. Heeft de uitspraak consequenties voor lopende zaken voor de landbouw, mobiliteit en bouwprojecten. Zo ja, welke? En komt hiermee de voortgang van diverse lopende trajecten/projecten in gevaar?