21 november 2016

SGP pleit voor provinciaal geld bij oplossing fijnstofproblematiek

SGP pleit voor provinciaal geld bij de oplossing van de fijnstofproblematiek bij agrariërs

Bij de begrotingsbehandeling 2017 van Ruimtelijke Ordening en Wonen maakte ons Statenlid Bennie Wijnne de volgende opmerkingen:


In hoeverre moet de Provincie Gelderland bij dit onderdeel van beleid steeds de regierol vervullen om steeds sturend bezig zijn? In onze beleving is een faciliterende rol ook wel voldoende. Wij hopen hier bij de bespreking van de omgevingswet op terug te komen.

Kunnen wij als Provinciale Staten straks bij het onderdeel vitaal Platteland budgetten beschikbaar stellen voor de oplossing van de fijnstofproblematiek? Deze problematiek wordt uiteraard niet alleen veroorzaakt door de agrarische sector maar ook door o.a. de industrie en het wegverkeer.

En kijkend naar de agrarische sector is het niet mogelijk om deze budgetten aan te wenden voor innovaties binnen deze sector? Wij willen hiermee graag ondernemers stimuleren om deze innovaties door te voeren.

In de loop van dit jaar heeft de SGP een motie ingediend met het verzoek om tot een integrale Voedselvisie te komen. Het college van GS schuift die te veel voor zich uit.

Wij verzoeken daarom nu snel met een startnotitie te komen.