14 oktober 2016

Toespraak commissaris van de Koning

 

Breunis van de Weerd werd bij zijn afscheid op 28 september 2016 toegesproken door

Commissaris van de Koning Cornielje:

Geachte heer Van de Weerd of meneer Breunis, zoals je ook soms werd genoemd.
Je werd in 2004 geïnstalleerd als lid van Provinciale Staten en opvolger van de heer Schotanus.
Daarvoor was je al lid van de Provinciale Commissie Verkeer en Water. En vanaf 2006 was je ook Heemraad van het waterschap Vallei en Eem. Je vergaderde nog in Rijnstate 3.1. Dat is een gebouw dat nu al niet meer bestaat. Daar verrijst nu een prachtig nieuw gebouw.

Jij maakte nog het afscheid mee van de vertrekkend Commissaris van de Koningin de heer Kamminga. Het Gelders parlement bestond toen uit 75 leden verdeeld over 9 fracties en 6 Statencommissies. En ook jou partij, de SGP, had het Gelders Statenakkoord ondertekend. In 2007 kwam jij vanwege de verkiezingsuitslag niet terug in Provinciale Staten. Maar dat was bepaald niet het einde van jouw politieke carrière. Je ruilde eerder het provinciale bestuur in voor het gemeentelijk bestuur en je werd wethouder in Ede.

In 2015 kwam je opnieuw in Provinciale Staten. En nu wissel je opnieuw omdat je gekozen hebt voor het burgemeesterschap van Nunspeet. En zoals je zelf zegt om de verhoudingen zuiver te houden stop je als Statenlid. Want je wilt niet als controleur van GS ook als bestuurder met GS zaken doen. Ook al is het wettelijk niet verboden. Het komt eigenlijk niet meer voor dat burgemeesters deel uitmaken van de Staten. Je houdt je aan deze gedragslijn.

Maar zolang je in de Staten hebt gezeten, heb je nooit de gelegenheid voorbij laten gaan om het SGP-geluid te laten horen. Om een lans te breken voor boeren, ondernemers en ook voor christelijke gemeenschappen en ook zeker voor jouw geliefde Veluwe. En in juni van dit jaar greep jij de laatste gelegenheid aan om in dit huis te debatteren. Er stonden veel onderwerpen op de agenda waarbij jij woordvoerder was, zodat jij je werk goed heb kunnen afronden. Je inbreng was zoals gebruikelijk to the point maar ook politiek. Wel kon ik merken dat je zo langzamerhand de overstap maakte naar het burgemeesterschap. Want ook die verbindende kwaliteiten als burgemeester bezit jij.

Breunis, wij moeten jouw beslissing om het Statenlidmaatschap neer te leggen respecteren. En nemen nu afscheid van jou. En wil je met veel genoegen de bekende Statenpenning overhandigen.