27 december 2014

Veel heil en zegen toegewenst voor 2015

Actueel: initiatief Gelderse SGP gehonoreerd

 

Uit het RD van 18 december 2014:

 

“Rijnbrug bij Rhenen krijgt wisselstrook”

De Rijnbrug bij Rhenen krijgt een extra rijstrook. Dat is gisteren bekendgemaakt. Deze wisselstrook is bedoeld voor het verkeer in de spitsuren. De extra rijstrook moet in 2019 in gebruik worden genomen.

 

De provinciale weg N233, tussen de A12 bij Veenendaal en de A15 bij Kesteren, is berucht om de opstoppingen bij de brug. Om de doorstroming van het verkeer te verbeteren, worden ook kruispunten aan beide zijden van de Rijnbrug aangepast.

 


 

Wie zal ons het goede doen zien?

Jongeren, ouderen, werkgevers, werknemers, zorgbehoevenden of in welke categorie we ons ‘thuisvoelen’: op enig moment hebben we onszelf wellicht ook die vraag gesteld! Het is dezelfde vraag waarmee we in 2014 binnen het Gelderse parlement aan het werk zijn geweest. 

De praktische vertaalslag daarvoor was te vinden in het aanleggen van bedrijventerreinen, het creëren van werk, de overdracht van de jeugdzorg naar de gemeente, het  bestendigen van de woningbouw, de verkeersveiligheid, het creëren van ruimte voor de landbouw, mogelijkheden bieden voor ondernemers, de bijdrage aan het openbaar vervoer, de bestuurbaarheid van gemeenten en het huishoudboekje van de provincie. Enkele onderwerpen die ons allen raken. Binnen de Gelderse SGP-fractie hebben wij in al dat werk het antwoord als een oprecht gebed teruggevonden: Verhef Gij over ons het licht Uws aanschijns, o HEERE! 

De Gelderse SGP-fractie realiseert zich dat we te ongeduldig waren om dat antwoord af te wachten. En toch, met die intentie kunnen we in dankbaarheid achterom zien en in vertrouwen elkaar veel heil en zegen voor het nieuwe jaar toewensen!

Van de Gelderse SGP-fractie een hartelijke nieuwjaarsgroet.

 

Eppie Klein

Fractievoorzitter

 


 

Zorg voor werk en kerk

Zorg voor werk

Het is voor iedereen belangrijk dagelijks werk te mogen hebben. In de huidige tijd is dat niet gemakkelijk. De provincie probeert de economie te stimuleren. Ze doet dat op verschillende manieren. Zo worden er met de steden en regio’s zogenaamde stads- en regiocontracten gesloten. De bijdragen van de provincie, deskundigheid en financiële middelen, zorgen voor het doorgaan van allerlei projecten. Daarmee wordt werkgelegenheid behouden. De fractie van de SGP in de Gelderse Staten heeft dit ondersteund.

 

Zorg voor goede aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt

Na school wil iedereen graag aan het werk. De provincie heeft een aantal platforms, zogenaamde POA’s, opgericht om deze aansluiting tot stand te brengen. In de praktijk blijkt dat nog niet gemakkelijk te zijn. Vooral de aansluiting met het midden- en kleinbedrijf is moeilijk. De SGP-fractie heeft in de Provinciale Staten van Gelderland de oproep gedaan om met de Rijksoverheid naar mogelijkheden te zoeken om via structuurverandering van het onderwijs de aansluiting beter te doen zijn. Landelijk is onlangs door de staatssecretaris opgeroepen om hiervoor met ideeën te komen.

 

Zorg voor het in standhouden van monumentale kerkgebouwen

Door de provincie worden jaarlijks veel subsidies verleend. Er is ook geld voor het bewaren van monumentale kerkgebouwen. Hiermee kan het nodige onderhoud aan deze kerken gedaan worden. Ook hiermee wordt de werkgelegenheid gestimuleerd. Dat geldt niet altijd voor subsidies. Ook zijn er nogal wat subsidies niet naar Gods Woord. We denken dan aan subsidies voor topsport en sommige culturele uitingen. De fractie neemt daar steeds stelling tegen. 

U toch ook?

 

Klaas Ruitenberg

Plv. fractievoorzitter

 


 

Van A naar Beter

De knelpunten in het provinciale wegennet komen regelmatig in de Commissie Mobiliteit, Innovatie en Economie aan de orde. Vooral waar de provinciale wegen door de dorpen gaan, ontstaan problemen op het gebied van veiligheid en leefbaarheid.

In 2014 zijn diverse Provinciale Inpassingsplannen besproken en vastgesteld met als doel deze problemen op te lossen door de aanleg van rondwegen of door een ingrijpende reconstructie van het wegtracé. De tunnelbak en de verdere reconstructie die in Dieren plaatsvindt, zijn hier een voorbeeld van. Ook de rondwegen in Voorst, Zutphen en Voorthuizen zijn een aantal stappen dichter bij de uitvoering gekomen.

 

Als SGP hebben wij naast veel andere zaken aandacht gevraagd voor:

De ontsluiting van het bedrijventerrein H2O in Oldebroek;

Spoordoorsnijding in het dorp Tricht;

Toekomstige rondweg bij Nunspeet;

Ontsluiting van Barneveld;

Knooppunt Hoevelaken;

Doortrekking van de A15 met het oplossen van de verkeersproblemen in Zevenaar.

 

Voor het bedrijventerrein Medel bij Tiel is recent door Provinciale Staten een inpassingsplan met een specifieke logistieke taakstelling vastgesteld. Dit is passend in de gedachte van een vervoerscorridor met een bundeling van weg, water en spoor vanaf Rotterdam naar het Europese achterland. De SGP zal aandacht blijven vragen voor een verbreding van de A15. Nu al zien we dat het verkeer hier regelmatig vastloopt en met de verdere ontwikkeling van de 2e Maasvlakte zal dit alleen nog maar erger worden.

Kortom: genoeg te doen van A naar Beter. Waarheen zijn wij op weg?

 

Arie van Doorn

Commissielid

 


 

SGP zet zich in voor lagere kosten openbaar vervoer voor scholieren

Tijdens het Gelders debat in Doetinchem en ook tijdens de laatste provinciale commissievergadering Mobiliteit heeft de SGP verzocht om de kosten voor het openbaar vervoer voor scholieren te herzien. Samen met de directies van scholen en ouders zullen wij ons best blijven doen voor een substantiële verlaging van deze kosten. In vergelijking met sommige andere provincies zijn deze kosten in Gelderland namelijk erg hoog.

 


 

Zorg voor elkaar

Zorg voor jongeren

In de jeugdzorg gaat het vaak om kleine kinderhoofden gevuld met grote problemen. Juist dit belangrijke beleidsterrein hevelt de provincie per 1 januari 2015 over naar gemeenten. Gemeenten zijn het afgelopen jaar druk bezig geweest om deze transitie vorm te geven. Een grote verantwoordelijkheid. Daarom wordt het spannend komend jaar. Want zullen er jongeren zijn die tussen wal en schip gaan vallen? De provincie Gelderland heeft toegezegd te zorgen voor een ‘warme overdracht’. Dat betekent dat de provinciale verantwoordelijkheid per 1 januari niet stopt. Wat de provincie Gelderland betreft mogen gemeenten in 2015 een beroep blijven doen op de bij de provincie aanwezige kennis. 

 

Zorgdragers: overheid én samenleving

De verzorgingsstaat transformeert naar een participatiesamenleving, waarbij eenieder die dat kan eigen verantwoordelijkheid neemt. De samenleving zal immers steeds meer op zichzelf aangewezen worden. Zorgeloos achteroverleunen is er niet meer bij. 

De Gelderse SGP blijft ervoor waken dat ook de overheid er moet zijn en blijven voor ‘de zwakkeren in de samenleving’. Dat betekent dus ook een overheid die zorg draagt voor recht en gerechtigheid in die samenleving. 

 

Zorgzaam voor elkaar

Het uitgangspunt van de persoonlijke verantwoordelijkheid en de zorg voor de naaste sluit aan bij de Bijbelse norm van dienstbaarheid. Dat draagt de Gelderse SGP steeds uit. Daarom: oog, oor en hart voor de zwakkeren in de samenleving. Dat helpt voor hen die geen helper hebben. Maar ook om de jeugdzorg voor elkaar te krijgen. Zorg voor elkaar dus. Dat is noaberschap. 

De SGP stáát ervoor! U ook?

 

Arnold Versteeg

Commissielid

 


 

Subsidies vangen is geen kunst

Grote subsidiestromen naar topsport (denk aan de start van de ronde van Italië in onze provincie), kunst en cultuur houden structuren in stand die kennelijk zelf niet gezond genoeg zijn om te overleven. Deze sectoren staan vaak ver van de Bijbelse normen en waarden af. 

De SGP wil de subsidies aan topsport, kunst en cultuur dan ook beperken en het vrijgekomen geld gebruiken voor een krachtige impuls aan de provinciale economie en de werkgelegenheid.

 


 

Meer info? 

Neem contact op met Henk Wobben, onze secretaris. U kunt hem bellen op (06) 23 40 09 50 of mail naar sgp@ps.gelderland.nl.

 

U kunt een pdf van de advertentie hier downloaden.