15 november 2023

Forse tariefsverhoging OV afgewenteld

Dankzij een rijksbijdrage blijven de tarieven voor de bus, buurtbus en trein ongeveer hetzelfde. Sommige abonnementen worden goedkoper of zijn in een groter gebied te gebruiken. De rijkscompensatie geldt niet voor de haltetaxi. Daarom stijgt het tarief van de haltetaxi met 11,5%.

Openbaar vervoer moet betaalbaar blijven

De kosten van brandstof en personeel stegen afgelopen jaren erg hard. Een prijsstijging voor het openbaar vervoer van  11,72% leek onvermijdelijk. De provincies klopten gezamenlijk aan bij het Rijk. En met succes. Dankzij een  motie in de Tweede Kamer is de grote prijsstijging nu voorkomen en blijft het openbaar vervoer betaalbaar.

Klaas Ruitenberg gedeputeerde openbaar vervoer: “We rekenen erop dat we bij de verdeling van de toegezegde rijksbijdrage volledig worden gecompenseerd. Mensen moeten vlot en veilig naar hun bestemming kunnen. Bereikbaar en betaalbaar openbaar vervoer is onmisbaar voor scholieren, studenten en forensen en is een belangrijk voorwaarde voor leefbare steden en dorpen.”

Veranderingen abonnementen

  • Met ingang van de nieuwe concessie RRReis-Amersfoort-Centraal-Ede-Wageningen (Valleilijn) worden hier ook de bus/trein abonnementen Altijd Voordeel Oost en Dal Voordeel Oost geldig.
  • De prijs van jaarabonnementen Altijd Voordeel Oost en Dal Voordeel Oost en RRReis Altijd Vrij jaar wordt gebaseerd op 9 x prijs maandabonnement in plaats van 10 x prijs van een maandabonnement en daarmee goedkoper.
  • Altijd Vrij RRReis - nu al geldig in IJssel-Vecht, IJsselmond en Veluwe Zuid - wordt ook geldig in de bussen in Twente vanaf december 2023.
  • Op dit moment kunnen reizigers vanuit Lochem naar Zutphen met een Arriva Altijd Vrij Gelderland trein- & busabonnement dit abonnement niet gebruiken om door te reizen met de Blauwnet trein tussen Zutphen en Oldenzaal. Daarom komt er een aanvulling (supplement) te koop. Reizigers zijn hiermee goedkoper uit dan met de aanschaf van een Altijd Vrij traject abonnement.
  • De OV-Oost abonnementen worden ook in Lelystad geldig.
  • Betalen met de ov-kaart
    Reizigers kunnen voortaan in de Arriva ‘Vlinder’ betalen met de ov-chipkaart.


EBS serviceticket

Vervoerder EBS introduceert een EBS-serviceticket voor € 1,28, ongeacht de reisafstand. Dit kunnen reizigers kopen als de apparatuur voor inchecken niet werkt. Reizigers met een ov-studentenkaart of een abonnement kunnen zonder dit serviceticket reizen. Dit geldt ook voor reizigers die uit een andere bus overstappen.