3 juli 2024

Perspectiefnota: Je kunt het niet voor iedereen goed doen!

De laatste vergadering voor het reces betekent ieder jaar de behandeling van de Perspectiefnota. Namens onze fractie voerde Lourens het woord, waarin hij naast een reflectie op diverse bedrijfsterreinen de Staten een prachtig citaat van Gerrit Holdijk meegaf.

Lourens van Bruchem benadrukt in zijn bijdrage aan de Perspectiefnota 2025 dat samenleven zowel een uitdaging als een vreugde is. Hij verwijst naar Bijbelse wijsheid uit Mattheüs 24 om de wereldse problemen, zoals oorlogen, in perspectief te plaatsen en onderstreept dat de uiteindelijke toekomst bij God ligt. Deze visie geeft rust en bescheidenheid, wat essentieel is voor het nemen van verantwoorde besluiten.

 

Goede samenwerking

Van Bruchem prijst de coalitie voor de goede samenwerking en vooruitgang, maar benadrukt dat er sneller gehandeld moet worden. Hij waardeert de realistische benadering van de Perspectiefnota en de positieve ervaringen met de ambtelijke organisatie, met name de afdeling financiën.

De SGP ziet bouwen als een prioriteit, met de noodzaak voor extra woningen en steun voor de motie van het CDA voor aanvullende woningen. Van Bruchem noemt ook het belang van 'Steengoed benutten' en de uitdaging van netcongestie, waarbij hij vraagt om een nuchtere blik op elektrificatie en gasgebruik.

Daarnaast vraagt hij aandacht voor de arbeidsmarkt, het proces rondom PAS-melders, en de waardering van voedselproducenten met ruimte voor innovatie en gerichte maatregelen. Verkeersveiligheid en het behoud van middelen voor het openbaar vervoer zijn eveneens aandachtspunten.

 

Realistisch begroten

Ten slotte benadrukt hij de noodzaak van een sluitende meerjarenbegroting en realistisch begroten, evenals transparantie in de reserves. Lourens roept op tot samenwerking en wenst het college Gods zegen toe in hun werk voor de provincie Gelderland. Als afsluiting citeert hij Holdijk:

"Je kunt het in de politiek niet gauw voor iedereen goed doen, dat weet je en dat lot heb je te dragen. Dat is ook een zeer wezenlijke notie van tolerantie: het verdragen en verduren van kritiek, ook al tracht je iedereen zoveel mogelijk recht te doen en te respecteren."

Van Bruchem geniet van het Statenwerk en voelt positieve energie om samen de grote uitdagingen aan te pakken.

Hij wenst het college, samen met alle medewerkers, kracht en wijsheid toe en bovenal de zegen van God. Hij sluit af met: "We doen het voor onze Gelderlanders, in die afhankelijkheid!”

 

Moties

Tijdens zijn bijdrage diende Lourens een aantal moties in. Daarnaast diende de SGP diverse moties mede in, die allemaal werden aangenomen. Hieronder een kort overzicht:

  • Motie ‘Steengoed Benutten’ | Deze motie is een mooie steun in de rug van het bestaande beleid, en zorgt voor meer Gelderse woningen.
  • Motie ‘Omgang Stamkapitaal’ | Het Stamkapitaal zorgt voor dekking van onze voorstellen, en is een mooie reserve. Dat moet zo blijven, met deze motie geven we Gedeputeerde Staten daarin richting mee.
  • Motie ‘Straatje erbij’ | Met deze motie willen we gemeenten stimuleren om bij te bouwen aan de rand van hun kernen, en gaan we naast de gemeenten staan bij het maken van plannen voor woningbouw.
  • Motie ‘Behoud geld voor OV’ | Deze motie van de SGP werd door de hele Staten ingediend, lees er hier meer over!
  • Motie ‘Normering topinkomens’ | Hiermee reguleren we vanuit de provincie de te hoge beloningen van bestuurders van organisaties die (mede) bestaan door provinciaal geld.